Afrikaanse dans – Sabardans

De Sabardans is een dans afkomstig uit Senegal, West-Afrika en wordt gedanst op het ritme van de Sabartrommel. Ze wordt voornamelijk opgevoerd bij de iets grotere aangelegenheden zoals volksfeesten maar eveneens bij trouwfeesten en geboortefeestjes. Men beschouwt het dan ook vaak als een ceremoniële danssoort wat natuurlijk ook past bij dergelijke aangelegenheden. Het is een zeer intensieve vorm van Afrikaanse dans doordat de bewegingen zich niet vaak op de grond afspelen. Men maakt veeleer gebruik van hoge sprongen, al dan niet gepaard met bewegingen waarbij de knieën hoog de lucht ingaan. Niet enkel de ledematen worden hier heftig bij gebruikt, maar ook de uitdrukking van het gezicht en de ogen spelen een enorm belangrijke rol.

De spirituele geschiedenis van de Sabar is zeker niet weg te denken maar wordt vandaag de dag echter achterwege gelaten. Toch is de stijl en de vorm van de bewegingen zo kenmerkend dat men niet anders kan denken dat deze spiritualiteit er ooit geweest is. Vooral doordat de dans uitgevoerd wordt op een traditionele drum, de Sabardrum, wat enkel de spirituele achtergrond maar kan versterken. Gecombineerd met de traditionele kleding is dit zeker een must voor het oog, zij het dan dat er ook blanke mensen deze dans naadloos kunnen uitvoeren. Het is echter geen beperking meer tot enkel de Afrikaanse dansers, het is een wijdverspreide danssoort geworden.

De stijl van de dans is kenmerkend voor de vrouwelijke sensualiteit en bewegingen. Het is dan ook een dans die vooral wordt uitgevoerd door vrouwen of jonge meisjes. Ook in Europa en de Verenigde Staten wordt deze dans aangeboden in sommige dansscholen. Dit zijn dan wel eerder de dansscholen die zich specialiseren in volksdansen, met name dan de Afrikaanse dansen. Door de hevige bewegingen en het harde swingen vormt deze dans een perfecte vorm van beweging door de intense fysieke inspanningen die gevraagd worden bij de uitvoering.


image
Breackdance
Breakdance is een stijl die zich vooral naar de hiphop ... lees verder
image
Hiphop
In tegenstelling tot wat men denkt is hiphopdansen niet ... lees verder

Nieuwste Artikels

image
Zumba
Zumba is een vorm van dans die gebruikt wordt als fitnessmethode. Het is gebaseerd op de Latin dans en ...
image
Ballet
Een van de meest bekende en natuurlijk ook een van de klassieke dansen is het ballet. Deze gracieuze en ...