Ballroom dansen is eigenlijk een verzameling van allerhande soorten dansen die in een danshal worden uitgevoerd. Een van de meest voorkomende dansen is hierbij de quickstep. De kenmerkende eigenschappen van deze dans zijn het naadloze, ineenvloeiend karakter, alsook de progressie, waarbij men gebruik maakt van werkelijk de hele dansvloer die men ter beschikking heeft. Bij ballroom dansen is men altijd per twee, men is dus altijd vergezeld van een danspartner die samen met U een vooraf afgesproken reeks danspassen aflegt. Er zijn voor ballroom dansen zeer specifieke regels waaraan men zich moet houden wil men zichzelf er van verzekeren dat men de dans correct uitvoert. Het is dan ook vanzelfsprekend dat bij ballroom dansen enkel danssoorten worden gebruikt die enkel kunnen uitgevoerd worden als koppel.

De laatste jaren is ballroom dansen terug beginnen opkomen, vooral doordat men meer en meer manieren zoekt om zich bezig te houden of om gezellig van huis te kunnen zijn. Zich aansluiten bij een groepering van ballroom dansers is dus een perfect aangelegenheid. Ook hier is de competitieve scene opgedoken en net als bij andere danssoorten zijn er hier wedstrijden om de kunsten ten toon te stellen. Wat men vaak denkt is dat enkel de oudere generatie zich hier in kan terugvinden. Het tegendeel is echter waar, er zijn koppels van werkelijk elke leeftijdsgeneratie die zich interesseren in deze dansstijl.

De stijl van het ballroom dansen is vrij gevarieerd aangezien er tal van verschillende danssoorten aan te pas komen. Zo zal men onder andere tal van walsen terugvinden maar ook de quickstep en de tango komen zeker en vast aan bod. Het is dan ook afhankelijk van de dansinrichting waarbij U lid bent welke dans er zal worden gebruikt om op te oefenen en voor te bereiden. Hoe dan ook zal er voor ieder wat wils een dans te vinden zijn die past bij het desbetreffende koppel. U kan natuurlijk ook altijd een voorstel indienen aan de het bestuur om een nieuwe dans in te voeren bij het reeds bestaande assortiment dansen van Uw ballroom dansvereniging.