In tegenstelling tot wat men denkt is hiphopdansen niet hetzelfde als breakdansen. Breakdance is zonder twijfel een dansstijl die behoort tot de hiphopcultuur en eveneens onder de naam hiphop valt, maar is eerder een subgenre van de algemene hiphopstijl. Bij hiphop in het algemeen worden de dansbewegingen al staande uitgevoerd, daar waar breakdance zich vooral op de grond afspeelt, zijnde zittend, liggend of kruipend. De vrijheid die men heeft bij hiphop is zo groot dat men werkelijk een enorme ruimte heeft voor improvisatie of toevoeging van andere danspasjes. Zo kan men per persoon een compleet andere aanpak zien, doordat deze zijn eigen karakteristieke bewegingen heeft ingevoerd in het hiphopdansen. Dit is dan ook een van de grote unieke voordelen die hiphop kent ten opzichte van talloze andere dansen die vast zitten aan opgelegde dansregels.

De grootste bron aan hiphopdansers die geen breakdance doen zijn terug te vinden in de hedendaagse hiphopcultuur, met name dan op MTV en muziekclips van bekende rappers. Hierin zit men allerlei personen typische bewegingen maken die eigen zijn aan de hiphopcultuur. Het is dan ook van hieruit dat de interesse uitgaat naar de hedendaagse jongeren die in de ban zijn van hiphop om dergelijke dansen aan te willen leren. De reactie van de dansscholen was dan ook vanzelfsprekend. Meer en meer dansscholen nemen hiphop op in hun aanbod van opleidingen en trachten de leerlingen de exacte moves aan te leren die men kan zien op televisie of bij live opvoeringen van rappers. Om hiphop aan te leren moet men over een goed gevoel voor ritme beschikken alsook de wil om te blijven oefenen. Het vergt de nodige ervaring en vaardigheden om een perfecte dans te kunnen uitvoeren. Zelfs de simpelste danspasjes vergen de nodige coördinatie van zowel de voeten als de andere bewegingen.

De reactie van de hiphopscene was echter vrij negatief, aangezien zij het niet echt origineel vinden dat de danspassen aangeleerd worden. Zij houden het liever bij de natuurlijke feeling die men krijgt en zo zelf de danscreativiteit ontwikkelt, net iets dat zo speciaal was en uniek aan de hiphopcultuur.