Enerzijds is de dansliga een organisatie van verschillende dansgroepen, scholen of organisaties die tracht iedereen samen te brengen onder een gezamenlijke autoriteit. Ze organiseren tal van kampen die zich focussen op de ontwikkeling en verbetering van de danskwaliteiten en vaardigheden. Verder bieden ze een unieke ervaring die iedere danser een speciale betekenis en samenhorigheidsgevoel kan geven. Ze organiseren eveneens tal van danswedstrijden, bijeenkomsten en andere evenementen die zich toespitsen op zowel het ten toon stellen van de dansers als het geven van informatie aan beginnende dansers of geïnteresseerden. U kan het zowat bekijken als de groepering waarbij U terecht kan voor allerhande informatie, advies of zelfs een lidmaatschap bij een gecertificeerde dansschool of dansgroep.
Verder zijn dansliga’s ook evenementen of kleinere organisaties die vrijwel het verkleinde doen van de officiële groepering.

Zo organiseren ook zij verschillende dansavonden en informatiedagen maar kunnen zij het ook tegen elkaar opnemen in een danswedstrijd tussen verschillende dansscholen of groepen, georganiseerd door de officiële dansliga. Het kan een zeer drukke bedoening worden en kan op competitief vlak erg hoog gaan. Het is dan ook hier dat bepaalde mensen doorstoten en hun carrière op punt stellen. Op dergelijke evenementen ziet men vaak de beste dansers die er zijn in het land, strijdend tegen elkaar om de titel van topdanser in de wacht te slepen. Hoe dan ook gaat het er bij deze mensen om, om zich te kunnen vermaken en iets te doen waarin zij goed zijn.

Zij zullen dan ook vrijwel altijd bereid zijn om tips te geven of advies te geven aan beginnende dansers. Aarzel dan ook niet om een vraagje te stellen of om een applausje te geven wanneer ze hun dans te toon hebben gesteld. Bij de dansliga gaat het er vooral om het plezier en de verspreiding daarvan. Zij willen zo veel mogelijk personen en geïnteresseerden aantrekken die zich zouden willen aansluiten.