Zumba is een vorm van dans die gebruikt wordt als fitnessmethode. Het is gebaseerd op de Latin dans en de naam is afgeleid van het Colombiaanse woord voor het snel bewegen en zich amuseren. Doordat er op latinomuziek wordt gedanst met een hoog tempo en tegelijkertijd aan cardiovasculaire oefeningen wordt gedaan is het een effectieve manier van fitness in combinatie met dansen. Het voorbije jaar is deze danssoort doorgebroken in tal van danscentra, gewoonweg omdat het een unieke maar enorm leuke ervaring is die niet alleen goed is voor de conditie maar ook voor de gezondheid. Doordat latinomuziek afwisselende en gevarieerde tempo’s heeft is het een perfecte manier om het hart te trainen door middel van deze intervallen.

De dansstijl bij Zumba is enorm makkelijk te volgen en aan te leren. Het is een combinatie van een hele reeks makkelijke danspasjes uit verschillende danssoorten die in een geheel een leuke maar effectieve training opbouwen. Doordat de dansers vaak vergeten dat ze eigenlijk bezig zijn met een fitnessoefening doordat ze zich te pletter plezieren door de leuke en aanstekelijke danspassen, hebben ze onbewust zin om langer en meer te dansen. Hierdoor kunnen danssessies gevormd worden die eigenlijk begonnen zijn als fitnesstraining. Het feit dat men dit onbewust doet leidt tot het onbewust meer verbranden van calorieën dan men eigenlijk van plan was. Als onderdeel van een dieetprogramma is dit een zeer effectieve manier om makkelijk, snel en op een leuke manier gewicht te verliezen.

De zumbalessen duren gemiddeld een uur en gebruiken danspasjes van dansstijlen zoals onder andere salsa, flamenco, rumba en de mambo. Door de combinatie van al deze dansstijlen en nog veel meer wordt niet alleen een leuke cardiovasculaire training opgebouwd maar ook een handige manier om het lichaam te schapen. Afhankelijk van de leraar of begeleider kunnen er ook buikdansoefeningen plaatsvinden die de buikstreek trainen en verstevigen. Het is dus vanzelfsprekend dat wanneer U zich thuis voelt in een omgeving waar niet alleen gedanst maar ook getraind wordt op muziek die varieert van tempo maar tevens nog eens aanstekelijk werkt, dat Zumba een leuke optie is die U vast en zeker moet overwegen. De sessies die U kan bijwonen in tal van danscentra zijn helemaal niet duur en vandaag de dag zijn er eveneens dvd’s beschikbaar in de winkel die U thuis een hele Zumbasessie kunnen gunnen. Het is aan U de keuze, maar in het algemeen overweegt men de danssessies in groep, aangezien men dan ook het sociale contact geniet.