Zoals bij alles het geval is kan de uitrusting die men gebruikt een invloed hebben op de prestaties die men zal neerzetten. Zo ook bij het dansen, waar men vooral kijkt naar het schoeisel dat in orde moet zijn voor de voorstelling wil men zichzelf verzekeren dat de prestatie die men zal neerzetten tot in de puntjes correct zal worden uitgevoerd. Slecht schoeisel kan bijvoorbeeld leiden tot instabiele posities tot zelfs uitglijden toe, iets wat al vaak gezien werd in zowel de competitieve scene als bij amateurdansers (denk maar aan de talloze homevideo’s van vallende danskoppels). Ook zijn de schoenen een van de oorzaken van blessures bij dansers. Het dragen van het juiste paar schoenen kan dus een enorme rol spelen bij het voorkomen van eventuele blessures of verwondingen.

Het schoeisel op zich verschilt dan weer van dans tot dans. Zo zal men geen personen op lange hakken zien bij hiphop of breakdance en net hetzelfde met streetwear bij de klassieke dansen zoals de wals of de tango. Hoe dan ook zullen bij bepaalde dansen de gedragen schoenen een belangrijke rol spelen qua geleverde prestatie. Niet alleen kunnen ze er voor instaan dat de danser stabiliteit en antislipzekerheid heeft, maar kan men deze ook zodanig aanschaffen dat deze een perfect geheel vormen met de kostumering.

Als het op winkels aankomt die schoenen verkopen is er zeker geen gebrek. Zowel in België als in Nederland vindt men een ruime keuze aan winkels die zowel gewone als dansschoenen verkopen. Natuurlijk, zijn er nu ook tal van websites die geschikt zijn voor gespecialiseerd dansschoeisel. Veel mensen vinden dit een gemakkelijke manier om dansschoenen te kopen, omdat zij gemakkelijk kunnen worden besteld. Het enige nadeel is dat je niet in staat zijn om de schoenen proberen op het moment van aankoop, en een perfecte pasvorm is essentieel bij het schoenen zijn om gebruikt te worden om te dansen.Vaak zal de dansleraar zelf wel genoeg informatie geven betreffende het schoeisel. Dit kan ook al voor de aanvang van de lessen gebeuren tijdens het inschrijven. Men zal U dan ook vaak doorverwijzen naar de juiste winkels bij wie men al goede ervaringen achter de rug heeft. Het is dus vooral belangrijk dat U Uw aandacht vestigt op Uw schoeisel wanneer de dansleraar hier iets over te zeggen heeft. Het kan zowel Uw voortgang bespoedigen als het dansgevoel verbeteren. Zo zijn er schoenen met speciale zolen die de belasting van de voet verminderen tijdens het dansen, wat natuurlijk zowel Uw gezondheid als Uw spirit tegemoetkomt.