De dansscholen in België beginnen de laatste jaren steeds meer jongeren aan te trekken maar ook de meer volwassene koppels vinden hun weg naar deze dansinrichtingen.

Een dansschool is een instelling die bevoegd is zichzelf te benoemen tot een professionele organisatie die mensen opleidt in de kunst van het dansen, zowel op competitief vlak als in de vrije tijd. Hoe dan ook zal een dansschool altijd open staan voor nieuwe studenten. De scholen die iets meer prestigieus zijn zullen vaak een inschrijvingsproef organiseren om een strikte selectie te maken uit de personen die zich willen inlijven. Dit is eerder gericht op zij die een danscarrière nastreven, indien U dus enkel uit bent op een leuke manier om nieuwe danspasjes aan te leren, of om zichzelf voor te bereiden op dat grote trouwfeest dat er zit aan te komen, dan zijn de meeste dansscholen zeker geschikt.

Vervolgens is er nog het verschil tussen de gratis dansscholen en de betalende. Bij de betalende zal U hoe dan ook een iets professionelere begeleiding krijgen maar vaak is er niet al te veel verschil met de niet-betalende instellingen. De keuze is geheel aan U, vaak opteren mensen voor de betalende voor de professionele aanpak en natuurlijk om een steentje bij te dragen. Iedere dansschool zal hoe dan ook een uitgebreid aanbod hebben aan dansstijlen, tenzij het gaat om een gespecialiseerde school die zich enkel richt op een specifiek type dans.

Tenslotte zijn er uiteraard ook de dansscholen die bekendheid hebben verworven door talloze opvoeringen te hebben gedaan. Dit is niet te verwarren met ballet, maar desondanks toch een heus spektakel en een must om te zien. Deze scholen zijn eveneens gebaseerd op een selectie van studenten die toegelaten worden en bieden een perfecte kans het dansen als een carrière te gaan bekijken. Het is vrijwel een studie op zich die niet enkel de fysieke aanwezigheid en kennis vergt maar ook de technische aard van het geheel ondersteunt.

Een van de populairste dansscholen in België is en blijft Ekkart, dat al ruim 13000 leden telt. Zij bieden een wijd gamma aan opleidingen aan die voor ieder wat wils bieden. Zo zijn er niet alleen de klassieke dansen maar ook de modernere danssoorten zoals breakdance. Zodra U aan een van de opleidingen begint zal de monitor U klaar en duidelijk uitleggen wat het verloop is en aan welke snelheid de dans zal worden aangeleerd. Zo kan U aan een aangepast tempo de dans aanleren en uitvoeren onder de begeleiding van een gediplomeerde dansleraar.

Als U vragen heeft of als U meer informatie wenst over Ekkart, dan kan U altijd terecht in een trefpunt van de dansliga of in een van de gebouwen van Ekkart zelf. Zij zijn continue op zoek naar nieuwe leden en personen die het in zich hebben om een echte danser te worden. Zo zal U ook de kans kunnen krijgen om Ekkart te vertegenwoordigen op een van de talrijke events die zij houden of waaraan zij deelnemen. Zo heeft U niet alleen het genoegen en het plezier van het dansen maar ook de mogelijkheid om een klein beetje competitie toe te voegen aan Uw favoriete hobby. Uiteraard is dit niet verplicht, maar zeker een leuke ervaring en iets dat vrijwel altijd uitgeprobeerd wordt door de lerende dansers.