Linedance is zoals het woord zelf zegt een dans die wordt uitgevoerd door een groep die opgebouwd is door lijnen van mensen die tegelijkertijd en synchroon dansen. Oorspronkelijk werd dit gedaan onder begeleiding van country maar vandaag de dag worden tal van andere muzieksoorten gebruikt om op te dansen. Een voorstelling die werkelijk alle verbeelding slaat is Lord of the Dance, een linedance opvoering die al jarenlang een enorm succes kent in Europa en daarbuiten. De perfectie in zowel timing als uitvoering van de gehele groep is zo overweldigend dat zij tot op de dag van vandaag nog altijd uitverkochte zalen aantrekken. Zij zijn dan ook vaak het boegbeeld van de linedance.

Linedance is een moderne variatie op de traditionele volksdansen en kenmerkt zich door het dansen op lijnen. Deze lijnen van mensen dansen op dezelfde maat en ritme en proberen synchroon en vloeiend dezelfde bewegingen of afwisselingen van series bewegingen uit te voeren. Vaak bestaan deze reeksen uit traditionele danspasjes, overgenomen uit de volksdansen uit Ierland of de country dansen. De alom bekende Riverdance of Single Waltz zijn hier perfecte voorbeelden van. Doordat deze perfect getimed moeten worden en synchroon uitgevoerd dienen te worden is er enige vorm van groepsgevoel en coördinatie nodig. Vandaar dan ook dat linedance niet alleen fysiek zwaar is maar ook een zekere psychische voorbereiding en paraatheid vergt.

De meeste dansscholen bieden in hun opleidingen linedance als optie aan om samen in een grote groep te kunnen dansen en te werken aan coördinatie tussen alle groepsleden. Dit is niet enkel nuttig voor de linedance groepen maar eveneens voor dansers die vaak in koppel moeten dansen. Zo kan men werken aan het dansen in team en hoeft men niet enkel te leren focussen op zichzelf maar ook op de samenwerking met anderen. Dit is bij linedance een essentiële vaardigheid die ten allen tijde gerespecteerd moet worden. Zo niet, dan is de gehele groep gedoemd te falen en op professioneel niveau wordt dit dan ook zwaar afgestraft.