Het swingdansen is een enorme levendige danssoort waarbij een koppel elkaar vaak opheft, door de lucht draait of zelfs achterwaartse sprongen laat doen. Het is een dansstijl die bij iedere leeftijdscategorie wel wordt beschouwd als leuk en hip. Swingdansen is dan ook een van de dansen die razend populair waren tijdens de hoogdagen van de rock ’n roll. De uitvoering ervan is eerder lokaal en men dient dus geen volledige dansvloer ter beschikking te hebben. Men voert dus op een plaats ter plekke een hele serie dansbewegingen aan die kenmerkend zijn voor dit type dans. Kenmerkende en typerende bewegingen die men gebruikt tijdens het swingdansen is het springen op de heup, het zwaaien van de partner rond de heupen, alsook tal van gevarieerde sprongen. Het vergt natuurlijk de nodige inspanning en oefening om deze moves perfect te kunnen uitvoeren, maar het is het zeker de moeite waard.

De swingdans omvat onder andere de volgende, unieke partnerdansen zoals de Lindy Hop, die ontstaan is in Harlem in de Verenigde Staten, alsook de East Coast swing. De East Coast swing is een dans die vooral in tavernen of danscafés wordt gedanst, die tevens een invloed kent van de Foxtrot. Waar een East Coast swing is, is natuurlijk ook een West Coast swing, een dans die eigenlijk compleet verschillend is van zijn tegenhanger. Hierbij danst men in de vorm van een vierkant waarbij heen en terug danst naar elkaar toe en van elkaar weg. De Jitterbug is waarschijnlijk een van de bekendere namen die eigenlijk gewoon verwijst naar het swingdansen in het algemeen. De Jive wordt dan weer beschouwd als een iets snellere versie van de Jitterbug en is tot op de dag van vandaag nog altijd populair. De boogie-woogie is dan weer een vorm van swingdansen die men uitsluitend deed onder begeleiding van rock of bluesmuziek. Tot slot is er de Carolina Shag, een vorm van swingdansen die vooral wordt uitgevoerd op strandmuziek. Zo ziet U maar dat er voor elke soort muziek of gelegenheid de mogelijkheid bestaat om te swingdansen.

Vrijwel iedere dansschool biedt eveneens een opleiding swingdansen aan, simpelweg omdat dit een enorm leuke manier van dansen is die zeer intensief is en waarbij U zeker en vast plezier zal beleven. De volwassenen onder ons, of misschien de iets ouderen, kennen deze dans hoogstwaarschijnlijk al goed genoeg. Het is bovendien nog niet zo lang geleden dat deze dans een echte glorietijd kende.