Iedereen kent wel de Westerns waarin cowboys en cowgirls met elkaar dansen in de saloon. Wel, tot op de dag van vandaag wordt er in de Verenigde Staten nog op dergelijke manieren gedanst, dit onder da naam Countrydansen of Westerndansen. Zoals U zelf wel al kan raden wordt er natuurlijk uitsluitend gedanst op countrymuziek en dit dan ook in countrybars en ballrooms. Vooral in Texas wordt deze danssoort nog enorm veel beoefend en gedaan, wat niet onterecht is, het is een enorm rijke dansstijl die velen aantrekt. Als U graag cowboylaarzen draagt en een liefhebber bent van countrymuziek, dan is dit misschien wel een geschikte danssoort voor U.

Countrydansen is op zich een naam voor een ruime hoeveelheid danspassen en bewegingen. In het algemeen verwijst men bij het countrydansen veel naar het stoten of zogenaamde ‘kicken’. Hierbij hoort dan ook het geluid van de sporen van de laarzen wat een typisch kenmerk is voor de cowboycultuur en geschiedenis. De dans zelf kan bestaan uit een leidende en volgende rol, afhankelijk van het feit of men in koppels danst of in groep. Indien men in koppels danst dan zijn er bepaalde dansregels die van toepassing zijn en dingen die men liever vermijdt. Zo moet men zich houden aan de vloeiende bewegingen zonder haperingen, en vermijdt men best springende bewegingen of enige beweging van de heupen. Danst men echter in groep dan kan dit gedaan worden in de vorm van een linedance, allen op een rij of meerdere rijen, of in de vorm van een square dance. Bij de square dance vormt men zoals de naam het zegt een vierkant rondom de dansvloer en kan men een voor een opgepikt worden door een danspartner, zij het om te beginnen deelnemen, zij het om van partner te wisselen.

Al bij al is het een enorm sociaal gebeuren en een leuke manier van dansen die zeker niet moeilijk aan te leren is. In tegenstelling tot wat men denkt is er geen ruimte voor fouten, doch men zal U zeker niet afstraffen of uitlachen mocht dit ooit voorkomen. Men vangt dergelijke problemen altijd lacherig op en zet de dans dan ook gewoon verder zonder enige terugblik op wat gebeurde.