De Ierse volksdansen zijn een van de meest gelauwerde en verbazingwekkende dansen. Ze komen voor in verschillende vormen, stijlen en opvoering zodat er een enorm vrijheid ontstaat waardoor ook veel mensen toegang kunnen krijgen en beginnen met leren te dansen. In het algemeen worden de Ierse volksdansen ingedeeld in twee grote vormen, zijnde de sociaal georiënteerde dansen en de competitieve dansen. Die laatste is dan vooral het Ierse tapdansen, ook wel bekend van Riverdance, een wereldberoemde dansshow die bekend staat om het snelle voetenwerk waarbij het lichaam en de arm onbeweeglijk blijven. De sociale dansen zijn eerder bedoeld voor feestdagen en evenementen. Ze zijn eerder geneigd traditioneel te zijn en te blijven, met uitzondering van kleine choreografische wijzigingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden. Verder kan men deze soort dans terugvinden in vrijwel elke Ierse gemeenschap.

Het ontstaan en de ontwikkeling van de Ierse volksdansen ligt hoogstwaarschijnlijk nauw aan de band met de opkomst van de Ierse traditionele muziek. De meest voorkomende dansstijl is dan ook het zogenaamde step dancing, de Engelse benaming voor tapdansen, dat heel populair is bij zowel de Ierse dansgemeenschap als de jeugd. Naarmate het makkelijker werd om deze dansstijl te verspreiden, brak deze ook door in andere delen van de wereld als een onbeschrijfbaar fenomeen dat iedereen versteld deed staan. De dansshow Riverdance toont hoe een enorm groep personen perfect synchroon en mooi uitgevoerd het Ierse tapdansen kan opvoeren. Ze dansen op een plaats met beperkte ruimte en leggen de nadruk vooral op het maken van geluiden met de voeten en de tenen. Het vergt enige tijd om dit in een grote groep perfect getimed te kunnen doen. Men begint dan ook vaak alleen en werkt zich zo op naar de top om zich tussen grote dansgroepen te begeven naar de grotere dansshows.

Ieder jaar opnieuw worden deze dansen ook ten toon gesteld via St. Patrick’s dag, een Ierse feestdag waarop de Ieren hun hele cultuur vieren en ten toon spreiden. De dansen vormen hier een heel groot deel van en worden door talrijke dansgroepen opgevoerd in de straten van Amerika, waar een groot deel van de Ierse bevolking naar uitgeweken is, en in Ierland zelf natuurlijk. Zo ziet men ieder jaar opnieuw hoe de dansen door de Ierse jeugd zijn aangeleerd en nog altijd perfect kunnen worden uitgevoerd, zelfs na al die jaren. De dansscholen proberen dan ook om de authenticiteit te bewaren en leggen er de nadruk op dat men weinig tot geen wijzigingen aanbrengt aan de danspatronen die men aanleert.